Kvůli rozloze sadů má Žufánek celkem 8 odrůd švestek, které dozrávají od července do září. Nejranější odrůdou je Čačanská a nejpozdější Stanley a Anna Späth.
Každou odrůdu kvasí zvlášť, destilují zvlášť, ale ve sklepě míchají dohromady a nechávají 8 – 12 měsíců vyzrát v nerezových nádržích. Jde o unikátní cuvée nemající chuťovou a aromatickou konkurenci.
Doporučené podávání
Doporučená teplota podávání a skladování je od 10 – 18 °C. Při teplotách pod cca 7 °C dojde k mírnému zakalení z důvodu vysrážení aromatických olejů. Není nejmenší důvod naše destiláty chladit a nebo dokonce vymrazovat. Kvůli těm úžasným a pracně získaným aromatickým olejům to vlastně pijeme. Jinak by to chutnalo jako ochucená vodka.