Autentická tradice v láhvi. Gin Xoriguer je pravděpodobně nejstarším ginem vyráběným ve Středomoří. Dodnes se připravuje podle originální receptury a postupů z 18. století, díky čemuž se může pyšnit označením původu Gin de Mahon (či Gin de Menorca). Zkrátka Gin Xoriguer patří k Menorce stejně neodmyslitelně, jako Menorca patří k Ginu Xoriguer.
Menorca, britští důstojníci, námořníci i umělci, voda ze studně, jalovcové bobule, alkohol, gin, koktejl, svět, ... To jsou historické přísady, které umožnily vznik Ginu de Mahon – pravděpodobně prvního ginu, který byl ve Středomoří kdy vyroben.
Roku 1708 se Menorca dostala pod správu Anglie. Stala se nejdůležitějším středomořským přístavem pro všechny anglické a holandské společnosti. Všechny taverny byly tím pádem plné anglických a holandských námořníků, kteří si žádali svůj oblíbený nápoj – gin. V této době zde fungovaly pouze čtyři palírny. Mezi nimi i Fornero, předchůdce palírny Xoriguer.
Nejznámější recept na gin z Menorcy vznikl v roce 1750 a pod jménem Gin Xoriguer se prodává dodnes. Gin se vyrábí s láskou a ručně podle původní receptury z 18. století. V Xoriguer Distilleries tak stále vzniká nápoj, který je pravděpodobně nejstarším ginem ve Středomoří.
Destiluje se ve více než 250 let starých měděných kotlích (copper alembic stills) a sublimace probíhá jen díky ohni živeném dřevem z menorských lesů. Při výrobě se používají pečlivě vybrané jalovcové bobule z katalánských Pyrenejí, které nejprve dva roky odpočívají, a studniční voda z města Mahon. Tato tradice ginu vysloužila prestižní označení původu Gin de Mahon.
Větrný mlýn vyobrazený na láhvi je připomínkou domova Miguela Ponse Justa, zakladatele značky Xoriguer.