Laphroaig 10 Year Old má výraznou kouřovou chuť s nádechem mořských řas a překvapivou sladkostí. Je to dokonalá whisky pro milovníky Islay.
Zrání
Whisky zraje 10 let v amerických sudech po bourbonu a představuje typický bohatý charakter palírny, který se vyznačuje zejména výrazným rašelinovým kouřem a dotekem soli.
Příběh
Laphroaig se vyrábí dle tradic, které si zde master distilleři předávají již 200 let. Palírna byla založena v roce 1815 a za tu dobu každý master distiller proces destilace trochu zdokonalil. Výjimečnost whisky, která na tomto drsném odlehlém ostrově vzniká, se však nezměnila. Whisky se vyrábí z vody z přehrady Kilbride a ječmenného sladu, který je nejdříve uzený zastudena a následně sušený nad rašelinovým ohněm.
Složení
voda, obilný destilát
Penicilin
Ingredience:
60 ml běžné blendované skotské (např. Chivas)
20 ml citrónové šťávy
20 ml zázvorového sirupu s medem
10 ml nakouřené skotské (Laphroaig)
Postup přípravy:
Šejkr naplníme ledem a odměříme si do něj všechny ingredience kromě nakouřené whisky.
Protřepeme a přecedíme do sklenky s ledem.
Jemně zakápneme kouřovou skotskou a ozdobíme kandovaným zázvorem.