MARTINI

Historie koktejlu

Jak již víme, ne vždy je původ koktejlu jasný. Nepřekvapí nás tedy, že je tomu tak i v případě Martini. Již v 19. století jsme se mohli setkat s koktejly podobnými právě dnešní podobě Martini.

V roce 1888 byla kupříkladu vydána příručka pro barmany, ve které se psalo právě o koktejlu, který se z poloviny skládal z ginu a z poloviny z vermutu. Téměř tak, jak známe Martini dnes.

Další teorie o vzniku Martini tvrdí, že náš koktejl vznikl z koktejlu jiného. Jednalo se o tzv. Martinez, který si lidé s oblibou dávali v hotelu Occidental v San Franciscu pokaždé, když čekali na trajekt do nedalekého města – Martinez. Může nám tedy být jasné, že skoro všichni obyvatelé tohoto městečka tvrdí, že koktejl Martini pochází právě od nich. V této teorii ovšem hraje roli také tzv. Court of Historical Review, který si stojí tvrdě za tím, že bylo Martini vynalezeno v San Franciscu. Tomu však, jak se dá čekat, oponuje martinézský soud, který s tímto tvrzením zásadně nesouhlasí.

Ovšem co by to bylo za historii, kdyby se neobjevila další teorie o vzniku Martini. Ta říká, že Martini vymyslel jistý barman v hotelu Knickerbocker v americkém New Yorku někdy mezi léty 1911 a 1912. Nutno však zmínit, že právě ve 20. letech 20. století byla v Americe zavedena prohibice. Ta ovšem, stejně jako snadná nelegální výroba ginu, vedla ke zvýšení popularity Martini a to se tak v té době stalo nejvyhledávanějším koktejlem v USA. V té době mu propadl i slavný spisovatel Ernest Hemingway.

Postupem času za přispění zrušení prohibice a snadnější dostupností kvalitního ginu se však stalo Martini méně žádaným pitím. To vedlo k tomu, že v 70. a 80. letech dávali lidé přednost jiným míchaným nápojům. To si však Martini nenechalo líbit a na scéně se objevuje znovu již v polovině 90. let, kdy přichází hned v několika dalších verzích.

Ingredience

  • 55 ml ginu (nebo vodky) 
  • 15 ml suchého vermutu 
  • Oliva nebo citrónová kůra

Příslušenství, které budeme potřebovat můžete zakoupit ZDE

Martini

Barová odměrka

Martini

Shaker

Martini

Koktejlová sklenice

Postup přípravy

  1. Gin nebo vodku si necháme předem namrazit v mrazáku.
  2. Do šejkru nasypeme led.
  3. Přidáme 55 mm ginu nebo vodky a 15 cl suchého vermutu.
  4. Třepeme, dokud není šejkr ledový.
  5. Vše scedíme do vychlazené prázdné koktejlové sklenice.
  6. Ozdobíme olivami na napichovátku.
Martini