MAI TAI

Historie koktejlu

Během 30. let minulého století se Spojenými státy šiří tzv. Tiki kultura inspirovaná kulturou domorodých Polynésanů. Po celé zemi vznikají restaurace, bary a kluby vyzdobené v polynéském stylu. V takovém podniku jste mohli narazit na hořící pochodně, ratanový nábytek, palmové listy, květinové věnce i podprsenky vyrobené z kokosových ořechů.

A přesně v této atmosféře se začíná psát historie koktejlu Mai Tai. Jako nejpravděpodobnější se jeví příběh, podle kterého byl tento drink poprvé umíchán v roce 1944 v kalifornském Oaklandu v restauraci Trader Vic's. Její majitel, Victor J. Bergeron, jej prý umíchal svým přátelům, kteří ho přijeli navštívit z Tahiti. Jeden z nich po prvním napití údajně prohlásil: „Maita'i roa ae!", což lze z tahitštiny přeložit jako „velmi dobrý“. A tak vznikl i název tohoto koktejlu Mai ta' neboli „dobrý“.
Populárním se koktejl stal během 50. a 60. let, kdy ho měla v nabídce celá řada „Tiki podniků“. Jeho slávu rovněž posílil film Blue Hawaii, ve kterém si zahrál hlavní roli zpěvák Elvis Presley.

Ingredience

  • 40 ml tmavého rumu 
  • 20 ml bílého rumu 
  • 15 ml Cointreau
  • 15 ml mandlového sirupu 
  • 10 ml limetkové šťávy
  • Plátek ananasu
  • Měsíček limetky

Příslušenství, které budeme potřebovat můžete zakoupit ZDE

MAI TAI

Barová odměrka

MAI TAI

Shaker

MAI TAI

Sítko

MAI TAI

Sklenice Highball

Postup přípravy

  1. Do sklenice Highball dáme kostky ledu a necháme bokem chladit.
  2. Do šejkru nalijeme bílý rum, likér, sirup, vymačkanou limetku a přidáme led.
  3. Obsah šejkru řádně protřepeme a přes sítko přelijeme do vychlazené sklenice s ledem.
  4. Poté pomalu přilijeme předepsané množství tmavého rumu.
  5. Na závěr ozdobíme plátkem ananasu, měsíčkem limetky a můžeme podávat.
MAI TAI