Historie koktejlu
Během 30. let minulého století se Spojenými státy šiří tzv. Tiki kultura inspirovaná kulturou domorodých Polynésanů. Po celé zemi vznikají restaurace, bary a kluby vyzdobené v polynéském stylu. V takovém podniku jste mohli narazit na hořící pochodně, ratanový nábytek, palmové listy, květinové věnce i podprsenky vyrobené z kokosových ořechů.
A přesně v této atmosféře se začíná psát historie koktejlu Mai Tai. Jako nejpravděpodobnější se jeví příběh, podle kterého byl tento drink poprvé umíchán v roce 1944 v kalifornském Oaklandu v restauraci Trader Vic's. Její majitel, Victor J. Bergeron, jej prý umíchal svým přátelům, kteří ho přijeli navštívit z Tahiti. Jeden z nich po prvním napití údajně prohlásil: „Maita'i roa ae!", což lze z tahitštiny přeložit jako „velmi dobrý“. A tak vznikl i název tohoto koktejlu Mai ta' neboli „dobrý“.
Populárním se koktejl stal během 50. a 60. let, kdy ho měla v nabídce celá řada „Tiki podniků“. Jeho slávu rovněž posílil film Blue Hawaii, ve kterém si zahrál hlavní roli zpěvák Elvis Presley.
Ingredience
- 40 ml tmavého rumu
- 20 ml bílého rumu
- 15 ml Cointreau
- 15 ml mandlového sirupu
- 10 ml limetkové šťávy
- Plátek ananasu
- Měsíček limetky
Příslušenství, které budeme potřebovat můžete zakoupit ZDE

Barová odměrka

Shaker

Sítko

Sklenice Highball
Postup přípravy
- Do sklenice Highball dáme kostky ledu a necháme bokem chladit.
- Do šejkru nalijeme bílý rum, likér, sirup, vymačkanou limetku a přidáme led.
- Obsah šejkru řádně protřepeme a přes sítko přelijeme do vychlazené sklenice s ledem.
- Poté pomalu přilijeme předepsané množství tmavého rumu.
- Na závěr ozdobíme plátkem ananasu, měsíčkem limetky a můžeme podávat.
