Historie koktejlu
Hamburský Le Lion – Bar de Paris, který otevřeli na podzim roku 2007 Jörg Meyer a Rainer Wendt, je hojně navštěvován kvůli nespočtu originálních koktejlů. Jeden z nich to nicméně dotáhl až do pozice, kdy se přímovedle názvu podniku nad barem píše, že toto je kolébka Gin Basil Smash. Kde se ale tento bazalkový fenomén vzal a jak na něj Jörg Meyer přišel? Vše začíná u samotné kategorie smash. Již slavný barman Jerry Thomasuvedl ve své příručce z roku 1862, že smash je „prostě julep v malém pojetí.“ První zmínka o této novodobéklasice se objevila 10. července 2008 v Meyerově příspěvku na blogu Bitters, přičemž zanedlouho byl drinkdokonce časopisem Mixology označen za oficiální letní koktejl roku 2008. Sám Jörg Meyer při vzpomínce na to, jak vznikal Gin Basil Smash, nazýván někdy též jako Gin Pesto, podotýká, že se tehdy vrátil z New Yorku, kde narazil na jednu starou brožuru plnou receptur. Jak ale dobře víte, historie psaná v baru není nikdy zřejmá a přímočará, což nás vede k myšlence, že i Gin Basil Smash má jakýsi alternativní příběh. Podobnou myšlenku nasmash s ginem a bazalkou měl totiž údajně již zkraje roku 2008 nepříliš zkušený barman Hariolf Sproll z Ulmu.Ten však nevěnoval velkou pozornost propagaci svého nápadu, neboť záměna klasického smashe s mátou na bázi whisky za smash s bazalkou a pořádnou porcí ginu mu nepřišla nikterak objevná. Na každý pád pravdou zůstává, že Němci bazalku jednoduše milují. Vždyť časem si značné popularity získal i Gin Basil Highball, který můžete od roku 2012 ochutnat v dalším Meyerově podniku jménem Boilerman Bar. Oproti původní verzi jde sice o mnohem víc než o protažený originál sodovkou, ale o to zajímavější srovnání tato kombinace ginu, bazalkovo-citrónového sirupu a sody poskytuje. Obzvlášť uvědomíme-li si, že se základní část připravuje v mixéru, a ne v šejkru.
Co k namíchání budeme potřebovat?

Barová odměrka

Boston shaker
na protřepání
Tlouček
na rozmačkání bazalky
Sklenice Old Fashioned
na servírování
Strainer
na shaker
Double Strainer
přes který lijeme do skleniceIngredience
- 60 ml oblíbeného ginu - my používáme Generous Oraganic
- citrónová šťáva z poloviny citrónu (20ml)
- 20 ml cukrového sirupu - recept ZDE
- 10 lístků bazalky