Gin

Co je gin?

Gin je líh původem z Holandska. Jeho chuť pochází z jalovcových bobulí, k nim se přidává mnoho dalších bylin a koření např.: anýz, kořen a semena anděliky, kořen lékořice, skořice, koriandr, kůra skořicovníku, kořen kosatce, pomeranč, citrón. Díky své neutrální chuti je gin velmi oblíbený destilát na přípravu koktejlů. Gin, na rozdíl od whisky, která je destilována podobným způsobem, nestáří, jen se nechá chvíli odležet a následně se stáčí do lahví.

Nejprodávanější

broker gin optimized
Broker's Gin 1 l
Skladem na prodejně
GI0180
 
595 Kč
Whitley Neill London Dry Gin
Whitley Neill London Dry Gin
Skladem na prodejně
GI0088
 
615 Kč
mermaid gin mini
Mermaid Gin Mini
Skladem na prodejně
GI0120
 
170 Kč
june gin poire 375
 
790 Kč
broker pink optimized
Broker's Pink Gin
Na dotaz
GI0103
 
530 Kč
bulldog gin GB
 
650 Kč
4247 w1 gin special 1
Časopis Warehouse #1 GIN Speciál
Skladem na prodejně
KNIHA01
 
340 Kč
wn rhubarb and ginger mini optimized
Whitley Neill Rhubarb & Ginger Gin Mini
Skladem na prodejně
GI0147
 
75 Kč
mermaid pink gin mini optimized
Mermaid Gin Pink Mini
Skladem na prodejně
GI0121
 
170 Kč
188 položek celkem

Cena

752490
1752490

Značky

Země původu

Položek k zobrazení: 188
Tanqueray London Dry Gin Imported 1 l
750 Kč
GI0081
broker gin optimized
Broker's Gin 1 l
Skladem na prodejně
595 Kč
GI0180
Whitley Neill London Dry Gin
Whitley Neill London Dry Gin
Skladem na prodejně
615 Kč
GI0088
mermaid gin mini
Mermaid Gin Mini
Skladem na prodejně
170 Kč
GI0120
june gin poire 375
790 Kč
GI0052
broker pink optimized
530 Kč
GI0103
bulldog gin GB
650 Kč
GI0181
4247 w1 gin special 1
340 Kč
KNIHA01
wn rhubarb and ginger mini optimized
75 Kč
GI0147
mermaid pink gin mini optimized
Mermaid Gin Pink Mini
Skladem na prodejně
170 Kč
GI0121
broker gin optimized
460 Kč
GI0104
wn rhubarb and ginger optimized
615 Kč
GI0094
Nahoru
Další produkty

Dělení ginů

  • London Dry Giny
  • Dry Giny
  • Ochucené Giny
  • Stařené Giny
  • Sloe Giny
  • Navy Strengh Giny
  • Old Tom Giny
  • Genevery 

Nejzákladnějším rozdělením je podle suchosti. Prvním je LONDON DRY GIN základní britský styl těch nejsušších ginů. Aby byl gin London Dry, musí být destilace posledním krokem výroby, po kterém následuje už jen ředění vodou. Tento typ má také nejnižší obsah cukru na litr, proto je nejsušší. Klasickým zástupcem je Tanqueray, který je hořký, suchý a obsahuje pouze 4 bylinky - jalovec, koriandr, kořen anděliky a lékořici. Kupříkladu takový Beefeater obsahuje bylinek devět, mezi které patří ty další velmi často používané - zázvor, skořice a citrusové kůry.

Další kategorií je pouze DRY GIN. U tohoto typu se po namáčení bylinek gin redestiluje, a potom se přidává ještě nějaká další bylinka nebo esence. Skvělým příkladem je Tanqueray No.Ten, do kterého po redestilaci přidávají bezovou esenci.

Dnes již nejsou žádnou výjimkou ani OCHUCENÉ GINY, škála je velká. Na konci jsou do nich přidávány třeba jahody (říkají výrobci), ale spíše to budou jen jahodové esence. Skvělým příkladem je Broker’s Pink.

Velmi zajímavou kategorií jsou STAŘENÉ GINY. Že jsou stařené, znamená, že po destilaci zrají ještě v sudu (což není obvyklé). Ono totiž aby se některé whisky destilerie během několikaletého čekání na svou první whisky uživily, vyrábí gin. Gin se v podstatě jen vydestiluje, nalahvuje a může se prodávat. A tak vznikl nápad, zkusit dát do sudu i gin. Skvělým příkladem je Elephant Aged Gin. Nejstarším stařeným ginem je Martin Miller's Nine Moons Gin, který zraje 9 měsíců na Islandu v dubových sudech. Na stařených ginech se dělají vynikající Old Fashioned. Jsou sice obecně dražší, ale stojí to za to.

SLOE GINY vlastně nejsou ani tolik giny, jako spíše ginové likéry. Je to nicméně tak tradiční věc, vyráběná po staletí, že se giny mohou nazývat. Po destilaci se naloží do trnek, takže jsou ve výsledku slabé a sladké. Dělají se na nich výborné sladké Negroni. Když chcete skvělý lehčí drink, co vás hned tak neopije, dejte si Gin & Tonic na nějakém Sloe ginu. Škoda jen, že se s nimi moc nepracuje, protože jsou drahé. Doporučuji vyzkoušet Elephant Sloe Gin. 

Další kategorií jsou takzvané giny pro admiralitu, tedy NAVY SRTENGH. Tyto námořnické giny mají někde mezi 54,5 a 57 %, takže opravdu síla. Dělají se stejně jako London Dry, ale mají pořádné grády. Krásným příkladem je Ableforth's Bathtub Gin Navy-Strengh.

OLD TOM GINY jsou víceméně tradiční nostalgická záležitost. Když byla ginová krize, lidé se snažili dělat gin doma ve vaně. Nebyl ale vůbec dobrý, a tak ho museli hodně dosladit cukrem. Dobrý příklad je opět Ableforth's Bathtub Gin Old Tom nebo Hayman's Old Tom Gin. Takovou zajímavostí je, že když jste někde na výloze viděli obrázek černé kočky, tak jste s jistotou věděli, že tam nalívají gin.

Poslední hlavní kategorií je GENEVER /ženévr/, což je holandský předchůdce ginu. Vznikl v 17. století díky Dr. Sylviusovi, který zamýšlel použít gin jako lék na léčbu ledvinových potíží. A genever se nazývá, protože to je francouzsky jalovec. Genever má určitý podíl sladového destilátu (jako pivo), chuťově hodně barbarsky a jednoduše řečeno je to v podstatě, jako kdybyste smíchali pivo s ginem – taková chlebová chuť. Ve většině barů si genever nedáte, a pokud ano, tak mají pouze jednu láhev. Typickým příkladem je Bols Amsterdam Zeer Oude Genever.