Gin
Nejprodávanější
Značky
Země původu
Dělení ginů
- London Dry Giny
- Dry Giny
- Ochucené Giny
- Stařené Giny
- Sloe Giny
- Navy Strengh Giny
- Old Tom Giny
- Genevery
Nejzákladnějším rozdělením je podle suchosti. Prvním je LONDON DRY GIN základní britský styl těch nejsušších ginů. Aby byl gin London Dry, musí být destilace posledním krokem výroby, po kterém následuje už jen ředění vodou. Tento typ má také nejnižší obsah cukru na litr, proto je nejsušší. Klasickým zástupcem je Tanqueray, který je hořký, suchý a obsahuje pouze 4 bylinky - jalovec, koriandr, kořen anděliky a lékořici. Kupříkladu takový Beefeater obsahuje bylinek devět, mezi které patří ty další velmi často používané - zázvor, skořice a citrusové kůry.
Další kategorií je pouze DRY GIN. U tohoto typu se po namáčení bylinek gin redestiluje, a potom se přidává ještě nějaká další bylinka nebo esence. Skvělým příkladem je Tanqueray No.Ten, do kterého po redestilaci přidávají bezovou esenci.
Dnes již nejsou žádnou výjimkou ani OCHUCENÉ GINY, škála je velká. Na konci jsou do nich přidávány třeba jahody (říkají výrobci), ale spíše to budou jen jahodové esence. Skvělým příkladem je Broker’s Pink.
Velmi zajímavou kategorií jsou STAŘENÉ GINY. Že jsou stařené, znamená, že po destilaci zrají ještě v sudu (což není obvyklé). Ono totiž aby se některé whisky destilerie během několikaletého čekání na svou první whisky uživily, vyrábí gin. Gin se v podstatě jen vydestiluje, nalahvuje a může se prodávat. A tak vznikl nápad, zkusit dát do sudu i gin. Skvělým příkladem je Elephant Aged Gin. Nejstarším stařeným ginem je Martin Miller's Nine Moons Gin, který zraje 9 měsíců na Islandu v dubových sudech. Na stařených ginech se dělají vynikající Old Fashioned. Jsou sice obecně dražší, ale stojí to za to.
SLOE GINY vlastně nejsou ani tolik giny, jako spíše ginové likéry. Je to nicméně tak tradiční věc, vyráběná po staletí, že se giny mohou nazývat. Po destilaci se naloží do trnek, takže jsou ve výsledku slabé a sladké. Dělají se na nich výborné sladké Negroni. Když chcete skvělý lehčí drink, co vás hned tak neopije, dejte si Gin & Tonic na nějakém Sloe ginu. Škoda jen, že se s nimi moc nepracuje, protože jsou drahé. Doporučuji vyzkoušet Elephant Sloe Gin.
Další kategorií jsou takzvané giny pro admiralitu, tedy NAVY SRTENGH. Tyto námořnické giny mají někde mezi 54,5 a 57 %, takže opravdu síla. Dělají se stejně jako London Dry, ale mají pořádné grády. Krásným příkladem je Ableforth's Bathtub Gin Navy-Strengh.
OLD TOM GINY jsou víceméně tradiční nostalgická záležitost. Když byla ginová krize, lidé se snažili dělat gin doma ve vaně. Nebyl ale vůbec dobrý, a tak ho museli hodně dosladit cukrem. Dobrý příklad je opět Ableforth's Bathtub Gin Old Tom nebo Hayman's Old Tom Gin. Takovou zajímavostí je, že když jste někde na výloze viděli obrázek černé kočky, tak jste s jistotou věděli, že tam nalívají gin.
Poslední hlavní kategorií je GENEVER /ženévr/, což je holandský předchůdce ginu. Vznikl v 17. století díky Dr. Sylviusovi, který zamýšlel použít gin jako lék na léčbu ledvinových potíží. A genever se nazývá, protože to je francouzsky jalovec. Genever má určitý podíl sladového destilátu (jako pivo), chuťově hodně barbarsky a jednoduše řečeno je to v podstatě, jako kdybyste smíchali pivo s ginem – taková chlebová chuť. Ve většině barů si genever nedáte, a pokud ano, tak mají pouze jednu láhev. Typickým příkladem je Bols Amsterdam Zeer Oude Genever.