Punt e Mes je jeden z nejpopulárnějších červených vermutů na světě. Vyrábí se už od roku 1786 v Turíně.
Nejstarší italská firma na výrobu vermutů, pojmenovaná po vynálezci tohoto nápoje. Vermuty Carpano patří k nejdražším a Carpano Rosso je prý nejlepším vermutem na světě. Vyniká mimořádnou plností, nejjemnější hořkostí a zvláště dlouhým pavím chvostem. Hlavní závod firmy v Turíně má kapacitu 80 000 hl vína. Výrobní postupy znají údajně jen tři lidé, ovšem každý pouze třetinu. Carpano Antonio B.- italský mnich, vynálezce vermutu. Roku 1786 začal přidávat koření a cukr do vína a léčit žaludeční potíže způsobené nadměrným přijímáním potravy. Castelli romani-římské zámky. Kraj v okolí Říma, kde se na sopečných svazích odedávna pěstuje vinná réva poskytující velmi dobrá bílá vína.
Punt-e-Mes-Manhattan
Ingredience:
3 cl Žitné nebo Bourbon Whisky
3 cl Punt e Mes
3 kapky Fernet-Branca
Marachino třešeň na ozdobu
Postup přípravy:
Do míchací sklenice plné ledu nalijeme všechny ingredience.