Absint, neboli „Zelená víla“ je velmi silný nápoj vyráběný z pelyňku, anýzu a fenyklu. Oplývá jasně nazelenalou nebo i čirou barvou a výraznou vůní bylin, například meduňky, nebo badyánu. Chuť absintu je velmi výrazná, až pálivá a je zapotřebí speciálního postupu pro konzumaci tohoto nápoje. Tato múza dekadentních umělců a filozofů je dodnes opředena závojem mystiky a příslibem extatických zážitků.
Název Absinth pochází z latinského slova absinthiuma řeckého apsinthion, což znamená „pelyněk“. Pro český trh je kodifikován název absint, avšak mezinárodní název destilátu je absinth. Na trhu se můžeme setkat s dvěma druhy absintu. Prvním typem je „francouzský“ absinth, též označovaný jako „pravý“ – má typickou zelenou barvu, popřípadě se prodává jako čirý, neboli blanche, nebo La Bleue. Druhým typem je absint východoevropský, též označovaný jako „bohémský“ – často barvy modré. Rozdíl v pojmenování však není udán místem vzniku, ale způsobem zpracování, kdy za pravý absint se považují výrobky, které vznikají máčením třech základních výše zmiňovaných bylin v alkoholu, následnou destilací a případným barvením. U „českého“ absintu se některé bylinky nepoužívají a místo destilace se výrobek filtruje, což vede k silné hořkosti nápoje.